Hlavní obsah
3,3
(111)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Šuba, bramborový salát z Ukrajiny, který nesmí chybět na žádném jejich novoročním večírku. A nám se osvědčil i jako perfektní vyprošťovák!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 450 g matjesů v oleji
  • 5 ks vejce
  • 4 ks červené řepy
  • 5 ks brambor
  • 4 ks mrkve
  • 1/2 skleničky majonézy
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl
Článek

Postup

01.

Řepy, brambor a mrkve by mělo být zhruba stejné množství (na objem). Můžete si zjednodušit práci a řepu koupit už uvařenou. Jelikož někdo do salátu přidává i cibuli a u nás je trochu potíž koupit samotné sledě, pořiďte si rovnou matjesy s cibulí. Majonézu můžete dát samotnou nebo ji zřeďte kysanou smetanou a lehce dochuťte hořčicí. Použijte půlku 250ml majonézy a půlku 180g smetany.

Foto: Jakub Jurdič

Nic víc na tuhle rybí pochoutku nepotřebujeteFoto: Jakub Jurdič

02.

Zeleninu uvařte v dost osolené vodě doměkka, mrkev můžete vařit společně s brambory, jen ji vyndejte dřív. Vše oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

Foto: Jakub Jurdič

Uvařené brambory oloupejte a stejně jako řepu nastrouhejteFoto: Jakub Jurdič

03.

Vejce vložte do vroucí vody, vařte 10 minut, poté ihned zchlaďte, oloupejte, a když trochu vychladnou, nasekejte. Rybu také pokrájejte.

Foto: Jakub Jurdič

Vajíčka někdo nedává, ale já myslím, že když už, tak už!Foto: Jakub Jurdič

04.

Šubu můžete chystat na víc způsobů: buď do mísy (i v opačném pořadí a poté ji vyklopit), nebo v miskách jako jednotlivé porce, nebo do koláčové formy. Na dno rozložte rybu s cibulí, přidejte nastrouhané brambory, uhlaďte a potřete třetinou majonézy nebo majonézy se smetanou.

Foto: Jakub Jurdič

Šuba se dobře dělá v koláčové formě s odnímatelnými okraji, které pak snadno sundáteFoto: Jakub Jurdič

05.

Posypejte vajíčky, překryjte mrkví a opět potřete třetinou majonézy.

Foto: Jakub Jurdič

Další na řadu přicházejí vejce, mrkev a další majonézaFoto: Jakub Jurdič

06.

Teď už jen zakryjte řepou a zbylou majonézou a nechte v chladu několik hodin nebo nejlépe do druhého dne odležet.

Foto: Jakub Jurdič

Při servírování se jednotlivé složky promíchají, takže zpravidla není třeba nijak dochucovatFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Můžete také ozdobit vařeným hráškem, ale nám stačila snítka kopruFoto: Jakub Jurdič

Máte také nějakou netradiční dobrotu, bez které se váš Silvestr neobejde? Co třeba tatarák nebo půlnoční guláš?

Načítám