Článek
Postup
01.
Nejprve upečte červené řepy: důkladně je omyjte, ale neloupejte, položte na kusy alobalu, osolte a polijte balzamikovou redukcí a olivovým olejem. Takto připravené řepy zabalte.
02.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
03.
Řepy v alobalu položte do pekáčku nebo zapékací misky a pečte asi 45 minut do změknutí.
04.
Pak je vyndejte, rozbalte a nechte vychladnout. Chladné řepy oloupejte a nakrájejte na jemné plátky nebo měsíčky.
05.
Řepu položte na proprané listy polníčku, osolte a mírně pokapejte olivovým olejem.
06.
Nakonec přidejte kostičky nivy (či jiného sýra s modrou plísní) a nahrubo nasekané vlašské ořechy – můžete je předem nasucho lehce opražit na pánvi.
Tip: Pokud si nepotrpíte na plísňové sýry, klidně je nahraďte orestovanou slaninou.
Červená řepa je výtečná a navíc zdravá. A rozhodně nepatří jen do slané kuchyně. Zkuste fantastický čokoládový koláč s červenou řepou a zakysanou smetanou anebo čokoládové brownies z červené řepy s tvarohem.