Článek
Postup
01.
Panenku bohatě osolte a opepřete a nechte chvíli odpočinout. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a panenku na něm vcelku zprudka opečte ze všech stran tak, aby zezlátla. Pak ji dejte dopéct do předehřáté trouby asi na 7 minut.
02.
Zatímco se panenka dopéká, omyjte rukolu a dejte ji do velké misky. Mandlové plátky dejte na sucho opražit na pánev tak, aby trochu zhnědly a začaly vonět, a sušené švestky nasekejte najemno. Ve skleničce smíchejte zbylý olivový olej, balzamikovou redukci, vinný ocet, sůl a pepř a zálivku nalejte do salátu. Vše důkladně promíchejte. Když je panenka hotová, nechte ji chvíli odpočinout, pak ji nakrájejte na plátky a položte na salát.
Další možnost, jak letně připravit panenku, je třeba s hráškovým pyré.