Článek
Postup
01.
Omytou zeleninu nakrájejte – cuketu na hranolky, lilek na plátky a papriku na proužky. Rozpalte gril.
02.
Nakrájenou cuketu, lilek a papriku pokapejte olivovým olejem a dejte je opékat na mřížku grilu nebo grilovací pánev. Zatím zeleninu nesolte, pustila by vodu. Opečenou ji nechte zchladnout.
03.
Mezitím rozdrobte balkánský sýr (případně fetu, která se do salátu přidává v Řecku) a cherry rajčata a olivy nakrájejte na poloviny. Vychladlou grilovanou zeleninu nakrájejte na kostičky.
04.
Zeleninu promíchejte v míse. Nakonec posypte balkánským sýrem, troškou soli a čerstvým oreganem. Salát zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.
Tip: Řecký salát se v originále jmenuje choriatiki. A i když jde o klasiku, kterou najdete snad na každém jídelním lístku, v zemi zalité sluncem šlo o salát složený ze základních surovin, které Řekové měli běžně k dostání, žádný luxusní pokrm. Recept doplněný o grilovanou zeleninu není sice podle úplně tradiční receptury, ale budete překvapeni jeho netradiční chutí.
Máte rádi salát Caesar? A víte, že podle původní americké receptury tam kuře ani slanina nepatří? My ho ale s masem milujeme a tady je nejlepší recept na poctivý Caesar. A pokud máte chuť a něco opravdu letního a netypického, zkuste melounový salát s kuřecími kuličkami.