Článek
Postup
01.
Omytou zeleninu nakrájejte – cuketu na hranolky, lilek na plátky a papriku na proužky. Rozpalte gril.
02.
Nakrájenou cuketu, lilek a papriku pokapejte olivovým olejem a dejte je opékat na mřížku grilu nebo grilovací pánev. Zatím zeleninu nesolte, pustila by vodu. Opečenou ji nechte zchladnout.

Řecký salát je skvělý oběd, hodí se i jako příloha ke grilovánému masuFoto: Svatava Vašková
03.
Mezitím rozdrobte balkánský sýr (případně fetu, která se do salátu přidává v Řecku) a cherry rajčata a olivy nakrájejte na poloviny. Vychladlou grilovanou zeleninu nakrájejte na kostičky.
04.
Zeleninu promíchejte v míse. Nakonec posypte balkánským sýrem, troškou soli a čerstvým oreganem. Salát zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou.

Balkánský sýr můžete nahradit i stylovější fetouFoto: Svatava Vašková
Tip: Řecký salát se v originále jmenuje choriatiki. A i když jde o klasiku, kterou najdete snad na každém jídelním lístku, v zemi zalité sluncem šlo o salát složený ze základních surovin, které Řekové měli běžně k dostání, žádný luxusní pokrm. Recept doplněný o grilovanou zeleninu není sice podle úplně tradiční receptury, ale budete překvapeni jeho netradiční chutí.
Máte rádi salát Caesar? A víte, že podle původní americké receptury tam kuře ani slanina nepatří? My ho ale s masem milujeme a tady je nejlepší recept na poctivý Caesar. A pokud máte chuť a něco opravdu letního a netypického, zkuste melounový salát s kuřecími kuličkami.