Článek
Postup:
01.
Příprava těsta je nezáludná – do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte špetku soli, sádlo a kakao (viz první tip) a rukou vypracujte hladké, hebké a pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odležet v lednici do druhého dne.
První tip: Díky sádlu je základní těsto nádherně sněhobílé, červená marmeláda s ním skvěle kontrastuje. Dáváte-li přednost „čokoládovému“ cukroví, vmíchejte do celého těsta kakao. Nebo nechte polovinu bílou a do zbytku vmíchejte jednu lžíci kakaa. Musíte ho ale řádně zapracovat, aby se těsto obarvilo rovnoměrně.
DALŠÍ INSPIRACE
02.
Druhý den předehřejte troubu na 170 stupňů. Z poloviny těsta vyválejte hada, odkrajujte z něj asi 2centimetrové kousky a z nich uválejte kuličky.
Druhý tip: Sádlovky v troubě nabudou, kuličky dělejte spíš menší. Můžete kousek těsta odvážit – ideální sádlovka váží 8–10 gramů, je to přibližně velikost většího lískového oříšku.
03.
Obráceným koncem vařečky udělejte v každé kuličce hlubší důlek a skládejte je s rozestupy na plech vyložený papírem na pečení.
Třetí tip: Podle některých receptů se plní sádlové koláčky marmeládou už před pečením – nedělejte to. Koláčky se v troubě zvětšují, nakonec zůstane ve velkém důlku trocha spečené marmelády a nevypadá to hezky.
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 12–15 minut. Hotové sádlovky jsou na dotyk suché, barva ale musí zůstat nezměněná. Po vytažení z trouby na plechu ještě dojdou.
NEJ CUKROVÍ
05.
Koláčky nechte zchladnout a důlky naplňte kyselejší marmeládou a mandlí.
Poslední tip: Použijte mechanizaci. Pomocí zdobicího sáčku nebo stříkačky naplníte koláčky rychle a čistě, jenom musíte použít marmeládu bez peciček a slupek ovoce. I když se rozhodnete zdobit koláčky mandlí, kápněte kvůli chuťovému kontrastu trochu marmelády i pod ni.
06.
Naplněné koláčky nechte na vzduchu zaschnout do druhého dne. Přípravu si můžete nechat na poslední chvíli – sádlovky jsou křehké hned po upečení.
Znáte toto cukroví? A jak vám chutná?