Hlavní obsah
2,8
(110)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Rýžový nákyp díky vzpomínkám na školní jídelny buď milujete, nebo nenávidíte. Vylepšete si dojem na tuhle sladkou dobrotu. Se skořicí, vanilkou a broskvemi chutná fantasticky!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g rýže
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 4 ks vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 500 g broskví
  • 1 lžička skořice
  • 300 ml mléka
  • 1/2 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhanky
Článek

Postup

01.

Rýži propláchněte, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Když je téměř měkká, přilijte mléko, přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a rýži uvařte doměkka. Pak ji nechte vychladnout. 

02.

Oddělte žloutky od bílků. Jeden bílek dejte stranou. Změklé máslo, cukr a žloutky utřete do světlé nadýchané pěny. Ke konci šlehání přidejte citronovou šťávu a směs zašlehejte do vychladlé rýže. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho také zpracujte do rýže. 

03.

Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte polovinu rýže a rovnoměrně rozetřete. 

04.

Přidejte vypeckované a pokrájené broskve. Pak naneste druhou vrstvu rýže a uhlaďte. Posypte mletou skořicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Nákyp pečte asi 20 minut.

05.

Mezitím ušlehejte poslední bílek s moučkovým cukrem. Po 20 minutách pečení ho rozetřete na nákyp a dopečte dorůžova. Můžete podávat dozdobené mátou.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie12 351,62 kJ
Bílkoviny61,82 g
Tuky112,73 g
Sacharidy415,66 g
Sůl1,2 g
SAFA53,3 g
Vláknina12,93 g
Cukry155,08 g
Související témata:

Načítám