Článek
Postup
01.
Rýži propláchněte, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Když je téměř měkká, přilijte mléko, přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a rýži uvařte doměkka. Pak ji nechte vychladnout.
02.
Oddělte žloutky od bílků. Jeden bílek dejte stranou. Změklé máslo, cukr a žloutky utřete do světlé nadýchané pěny. Ke konci šlehání přidejte citronovou šťávu a směs zašlehejte do vychladlé rýže. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho také zpracujte do rýže.
03.
Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte polovinu rýže a rovnoměrně rozetřete.
04.
Přidejte vypeckované a pokrájené broskve. Pak naneste druhou vrstvu rýže a uhlaďte. Posypte mletou skořicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Nákyp pečte asi 20 minut.
05.
Mezitím ušlehejte poslední bílek s moučkovým cukrem. Po 20 minutách pečení ho rozetřete na nákyp a dopečte dorůžova. Můžete podávat dozdobené mátou.