Článek
Postup
01.
Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej (skvělý je sezamový) a mleté libové maso na něm hodně zprudka asi 8 minut opékejte, až se ze všech stran zatáhne. Během pečení ho rozdělávejte vařečkou na menší kousky a také ho pořádně opepřete a ochuťte špetkou skořice.
02.
Mezitím v osolené vodě uvařte nudle dle návodu na obalu. Sójovou omáčku smíchejte s rýžovým octem (nebo asi lžící limetkové šťávy), medem, arašídovým máslem (toho dejte klidně víc) nebo tahini a hrnkem horké vody.
03.
K opečené masové směsi přidejte nasekanou jarní cibulku (trochu zelené části si nechte na ozdobu), nastrouhaný zázvor, rozmačkaný česnek a čerstvé nebo sušené chilli dle chuti. Nechte chvilku rozvonět, zalijte polovinou omáčky a chvilku povařte do zhoustnutí.
04.
Zbytek omáčky vmíchejte do nudlí (nebo jednoduše smíchejte vše dohromady), také chvilku prohřejte, a k masu přidejte špenát. Nechte ho zavadnout, případně dosolte a podávejte spolu s nudlemi a odloženou jarní cibulkou. Na posyp se hodí i sezam a arašídy.
Tip: K masu můžete přidat i další zeleninu (nudličky mrkve, cukety, papriky nebo třeba bok choy) či plátky žampionů a dochutit hoisin omáčkou.
Ze šťavnatého mletého vepřového uvaříte i tuhle skvělou „čínu“, mé oblíbené plněné knedlíčky dim sum nebo klasický holandský řízek se sýrem.