Článek
Před vařením rýži vždy pečlivě propláchněte proudem vody, zbavíte ji přebytečného škrobu a zrnka se k sobě nebudou lepit. Výjimkou je příprava rizota, při níž se rýže neproplachuje. Osušenou rýži za stálého orestujte na oleji přibližně po dobu jedné minuty. Poté přilijte horkou vodu. Na hrnek rýže připadá asi jeden a půl hrnku vody. Osolte a nechte vařit asi 15 minut.
Rýži můžete připravit také v troubě. Do pekáče nasypte propláchnutou rýži a zalijte vodou v poměru jeden hrnek rýže a dva hrnky vody. Zakápněte olejem, osolte a můžete přidat i bylinky. Doprostřed rýže položte oloupanou cibuli, která ji dochutí. Pekáč přiklopte a dejte do trouby rozpálené na 220 °C. Podle typu rýže duste 20 až 30 minut.
Zkuste voňavou rýži s čočkou nebo kuřecí tikka masala s rýží.