Článek
Člověka vždycky potěší, když může obyčejné věci používat i jinak. Tentokrát jsme se zaměřili na rýži, která je hlavní součástí stravy více než půlky světa. V našich zeměpisných šířkách sice není jedničkou na jídelníčku, ale určitě ji všichni doma máte a jednou za čas uvaříte. My vám dnes poradíme, jak ji využít skutečně dokonale.
1. Škrob, v němž je rýže přirozeně obalená, má schopnost pohlcovat pachy, proto nasypejte dvě lžíce zrnek do misky a postavte do ledničky nebo kamkoli jinam, kde potřebujete minimalizovat nepříjemný odér.
2. Rýže umí vstřebávat i vlhkost, takže ji s úspěchem využívají kutilové v montážních krabicích. Nářadí tak nezrezne.
3. Podobně se rýže kamarádí se stříbrem. Přívěsky, řetízky, ale i staré příbory budou stále zářivé díky bílým zrnkům v okolí.
4. Voda, ve které se vařila rýže, je hojně využívána v péči o pleť. Pravidelné potírání zklidní podrážděnou pokožku, vybělí pigmentové skvrny a zmenší zarudnutí při akné. Vlasům pak dodá lesk a zdravější vzhled.
5. Přebytečnou vlhkost umí zrnka rýže doslova pochytat i v solničce. Sůl se neslepí do „kamenného“ stavu a bude stále sypká.
6. Ještě jednou vlhkost. Pokud vám mobil nebo kompaktní foťák navlhl v kabelce nebo ležel na stole, když se rozlila trocha vody, možná ho rýží zachráníte. Ponořte ho do misky rýže a nechte přes noc. Po vyndání sice bude zaprášený od škrobu (lehce otřete hadříkem), ale snad funkční. Ovšem nedělejte si iluze, že zachráníte telefon, který spadl do vody a celý se ponořil.
7. Když rýží naplníte látkový pytlíček a zašijete, vznikne vám nahřívací polštářek, který po několikavteřinovém pobytu v mikrovlnce uleví bolavým kloubům nebo zahřeje prokřehlé ruce.
8. Vyrobte si hudební nástroj! Nasypte rýži do krabičky od čokoládového vajíčka s překvapením a máte to!
9. Věděli jste, že rýže může být i dekorativní? Když ji nasypete do vyšší skleněné dózy, můžete v ní uchovávat nože. Zajedou do bílé výplně jako do másla a pevně drží na svém místě. Zajímavě by v tomto případě vypadala i neonová rýže.
10. Pokud často smažíte na pánvi koblihy nebo langoše, těžko zjistíte, jestli je olej dostatečně rozpálený. Stačí jedno zrnko vhodit do pánve a počkat několik vteřin. Jakmile vyplave na hladinu, má olej tu správnou konzistenci a můžete začít smažit.
11. V kuchyni ještě zůstaneme. Rýži použijeme k takzvanému „pečení naslepo“, tedy předpečení korpusu koláče, než na něj poklade náplň. Obvykle se používají fazole, což takhle zkusit změnu?
12. Tropické ovoce k nám putuje přes půl světa, proto se sklízí nezralé. Zelenému banánu nebo avokádu pomůže dnešní hlavní hrdinka. Postačí dvě lžíce rýže v míse, kde ovoce leží a už druhý den uvidíte pokrok.
13. Několik zrnek rýže dovede vyčistit kávový mlýnek, především ten starobylý, mechanický.
14. Třeba jste si podle našeho receptu vyrobili vázy z láhví od piva či vína
a teď nevíte, jak je vyčistit uvnitř? Pomůže rýže s vodou! Škrob uvolněný do tekutiny společně s mechanickým působením udělají své.
Snad jsme vás inspirovali a dáte rýži zelenou nejen na talíři, ale i v praktickém životě.