Článek
Postup
01.
Uvařte těstoviny na skus podle návodu na obalu. Nejvíc se hodí krátké tvary a opravdu se je snažte nerozvařit. Uvařené sceďte, krátce propláchněte studenou vodou a nechte vychladnout, nejlépe rozprostřené v jedné vrstvě, aby se neslepily. Jak správně uvařit těstoviny?
02.
Na suché nepřilnavé pánvi nebo pod grilem v troubě opečte plátky slaniny dokřupava, potrvá to asi pět minut. Dejte zchladnout na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Víte, jak rychle opéct slaninu a oloupat rajčata bez vody?
03.
Tři pěkná velká masitá rajčata nařežte proti stopce do kříže, spařte vařící vodou a oloupejte. Semínka odstraňte lžičkou a dužinu nakrájejte na malé kostky. Řapíky celeru opláchněte, škrabkou na zeleninu tence oloupejte a pokrájejte na jemné plátky. Okurku oloupejte, odstraňte lžičkou semínka a nakrájejte na kostičky.
04.
Ve velké míse dobře promíchejte suroviny na zálivku, přidejte i okapané a jemně nasekané kapary a najemno nakrájenou cibulku.
05.
K zálivce přidejte těstoviny a zeleninu a zlehka promíchejte. Nechte chvíli rozležet v chladu. Před podáváním nakrájejte nebo nalámejte vypečenou slaninu na kousky a ozdobte vrch salátu. Přidat můžete i hrst nasekané petrželové natě.
Tip
Pro lehčí verzi můžete výrazně zvýšit podíl zeleniny, pro větší křupavost přidejte i kostičky barevné papriky.