Článek
Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Ulehčete si práci, a pokud můžete, využijte kuchyňský robot. Jestli tuto možnost nemáte, s těstem pracujte rychle, aby máslo moc nepovolilo.
01.
Do mísy robotu prosejte mouku, přidejte máslo nakrájené na kostičky a všechny ostatní ingredience na těsto. Nemusíte ani vytahovat váhu – použijte 2,5 hrnku mouky, půl hrnku mletých mandlí a hrnek cukru. Hněťte, až se vytvoří koule těsta. Když se těsto nebude chtít spojit, přidejte lžíci nebo dvě ledové vody. Nenechte robot puštěný dlouho – opravdu stačí, když se ingredience spojí.
02.
Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v chladu alespoň půl hodiny odpočinout, mezitím omyjte a vypeckujte švestky.
03.
Odleželé těsto rozdělte na dvě části, jednu o něco větší. Větší část vyválejte a přeneste do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Posypte těsto mletými mandlemi a předehřejte troubu na 180 stupňů.
04.
Na těsto rozložte švestky řeznou stranou nahoru a posypte je cukrem a skořicí. Druhou, menší část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle na vrch. Pečte asi 45 minut, až těsto zezlátne. Před podáváním můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.
Jste švestkoví? Podívejte se na ty nejlepší švestkové recepty – vločkový crumble, obrácený koláč a švestkový s drobenkou.