Článek
Postup
01.
Do mixéru rozdrobte fetu. Přidejte pár lžic hustého řeckého jogurtu, trochu citronové šťávy (přidat můžete i lžičku nastrouhané kůry) a špetku pepře a rozmixujte na hladký krém. Přendejte do servírovací misky.
02.
Přidejte čerstvé bylinky: k fetě se hodí rozmarýn, tymián a oregano, ale také levandule a kopr. Před podáváním ještě dip zakápněte olivovým olejem a posypte nasucho opečeným sezamem a piniovými semínky. Milovníci majonézy mohou dip jednou lžící zjemnit a kdo má rád česnek, může do něj stroužek prolisovat.
03.
Dip z fety se skvěle nabírá pomocí křupavých trojúhelníčků z pšeničných tortill. Rozpalte troubu na 200 °C a kupované tortilly nakrájejte na trojúhelníky jako pizzu (vlnovkový okraj vykouzlíte pomocí rádýlka). Rozložte je v jedné vrstvě na plech a vložte do trouby asi na 10 minut, v polovině času je obraťte a promíchejte. Omáčku ale můžete podávat také s opečeným toastovým chlebem nebo čerstvou zeleninou nakrájenou na hranolky.
Tip: Dip se skvěle hodí i jako dresing na rajčatový salát s rukolou.
Zbytek jogurtu pak přidejte do kakaové bábovky, vyrobte řecký okurkový salát tzatziki nebo jednoduchou jogurtovou zmrzlinu s čerstvým ovocem.