Článek
Důvodů, proč jíst červenou řepu je hodně a navíc je to levná a variabilní surovina. Dobře ochucená je opravdu lahodná – zkuste tenhle koláč jako lehkou večeři pro dva (nebo jako originální pohoštění pro hosty), myslím, že vás mile překvapí.
Postup
01.
Řepu oloupejte a nakrájejte ji na opravdu jemné plátky, nejlíp vám to půjde na struhadle typu mandolína.
02.
Ve větší hlubší pánvi rozpalte olej na středně vysokou teplotu, přidejte plátky řepy, osolte, opepřete, přidejte tymián, cukr i ocet a za občasného míchání a oddělování plátků opékejte.
03.
Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na kolečka silná asi 0,5 cm. Asi po 5–8 minutách je přidejte do pánve k řepě a také je krátce opečte – kolečka řepy zvláční a cibule zesládne. Až bude zelenina opečená, ale pořád lehce na skus, pánev odstavte a nechte zchladnout.
04.
Předehřejte troubu na 200 °C. Rozválené listové těsto rozložte na plech a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem přibližně 2 cm po celém obvodu. Na těsto rozložte připravenou zeleninovou směs, okraje nechte volné, a vložte do trouby.
05.
V mezičase nahrubo nasekejte lískové ořechy. Zhruba po deseti minutách je přidejte na koláč a pečte ještě asi 5–8 minut, až okraje koláče vyběhnou a zezlátnou. Hotový koláč vyjměte z trouby a ihned posypejte rozdrobeným slaným sýrem.
06.
Před podáváním přidejte pár lístečků čerstvého tymiánu, mikrobylinky nebo malou hrst rukoly. Koláč můžete také lehce pokapat tekutým medem.
07.
K řepě se skvěle hodí čerstvý kozí sýr, když ho máte rádi, můžete ním nahradit fetu. Rozložte ho na náplň zároveň se zeleninou a upečte společně.
Zelenina dokáže dodat sladkým buchtám a koláčům překvapivou vláčnost, kromě koláče z řepy můžete zkusit dýňový koláč, cuketový chlebíček nebo mrkvovou roládu.