Článek
Postup
01.
Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, zastříkněte citronovou šťávou a nechte chvíli bokem. Dortovou formu nebo menší pekáček vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 stupňů.
02.
Do větší mísy vyklopte jogurt. Kelímek vypláchněte a osušte a použijte jako odměrku. K jogurtu přidejte cukr (tři čtvrtě kelímku postačí, máte-li ale raději sladší dezerty, můžete přidat i plný kelímek), vejce, skořici a citronovou kůru a směs dobře promíchejte, není potřeba ji nijak zvlášť šlehat.
03.
Na povrch jogurtovo-vaječné směsi prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto ještě jednou dobře promíchejte. Poté ho přelijte do připravené formy a hustě poklaďte plátky jablek.
Tip: Koláč můžete ještě vylepšit máslovou drobenkou, na tohle množství surovin vám postačí drobenka ze dvou lžic másla.
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Před podáváním poprašte skořicovým cukrem a přidejte něco svěžího: lžíci husté zakysané smetany, noček z mascarpone nebo kopeček vanilkové zmrzliny.
Nejlepší jablkové recepty: Zkusíte bábovku, koláč nebo kuře? Anebo si udělejte jablečná povidla bez míchání pečená v troubě.