Hlavní obsah
3,1
(242)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Občas se hodí mít v lednici jako záchranu hotové listové těsto. A občas se také hodí zahodit předsudky, že jedině zdlouhavým vyvařováním dobře pohostíte. Koláč z listového těsta vypadá poctivě, a přitom vám jeho příprava nezabere ani pět minut a o zbytek se postará trouba.

8 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Na koláč a náplň
  • 1 plát listového těsta
  • 1 kelímek mascarpone
  • 4 lžíce medu
  • 3 ks hrušek
  • 1 ks vejce
Na drobenku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 špetka soli
Článek

Koláče na plech nebo do kulaté formy jsou skvělé! A nejlepší jsou ty, které nezaberou moc času. Tento hruškový si zajisté zamilujete a nejlepší je, že ovoce můžete měnit podle sezony a chuti a těsto je úplně bez práce.

Tip: Pokud nemáte mascarpone, použijte plnotučný tvaroh nebo žervé, hrušky se hodí k obojímu.

Postup

01.

Změklé máslo prsty nebo vidličkou propracujte s ostatními surovinami na skořicovou drobenku a zatím uložte do lednice. Troubu předehřejte na 180 °C.

02.

Hrušky omyjte, vykrojte z nich semínka a rozkrájejte na tenké plátky. Vejce prošlehejte, lžíci ho dejte stranou na potření a zbytek promíchejte s mascarpone (250 g) a medem.

03.

Koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo zlehka vymažte máslem, vyložte listovým těstem, dovnitř vlijte náplň z mascarpone, obložte hruškami či jiným oblíbeným ovocem, posypejte drobenkou, těsto přesahující formu přehněte dovnitř přes hrušky a potřete zbylým vejcem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 30 minut dozlatova. Koláč po vychladnutí ještě zpevní, tak se nebojte lehce měkčího středu.

Energetická hodnota celkem - 1 koláč
Energie13 611,67 kJ
Bílkoviny35,73 g
Tuky207,25 g
Sacharidy303,66 g
Sůl4,38 g
SAFA120,65 g
Vláknina22,85 g
Cukry175,17 g

Načítám