Hlavní obsah
3,1
(57)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ovčí brynza patří mezi suroviny, ke kterým se obvykle musíte „projíst“. Tenhle rychlý koláč (nebo placku, chcete-li) můžete ale nabídnout i těm, kteří ji zatím odmítají. Smetana a vejce hezky zakulatí její výraznou chuť a z trouby po chvíli vytáhnete pochoutku, kterou můžete servírovat jako vydatnou snídani i s miskou salátu jako lehkou večeři.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 250 g ovčí brynzy
  • 100 g zakysané smetany
  • 4 ks vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C a menší pekáček (o rozměrech maximálně 20 × 30 cm) vyložte papírem na pečení.

02.

Do mísy dejte brynzu, smetanu, špetku mletého pepře a česnek podle chuti (můžete ho i úplně vynechat) a dobře je rozmíchejte do hladké hmoty, postačí vám i ruční šlehací metla.

03.

Poté do směsi po jednom zašlehejte i vejce a brynzovou hmotu vlijte do připraveného pekáčku. Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, až hmota zezlátne a zpevní.

04.

Koláč nechte chvíli odležet a podávejte pokrájený na menší čtverce. Nejlíp chutná ještě vlahý s miskou dobrého salátu.

Tip: K brynze se skvěle hodí čerstvý kopr, když ho máte rádi, použijte ho jako zelené zdobení. Nebo při servírování přidejte nasekanou pažitku, petrželku či nať zelené cibulky.

Dáváte přednost sladké snídani? Zkuste pečenou ovesnou kaši podle výživové specialistky nebo citronové lívance bez kynutí.

Energetická hodnota celkem - 1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Energie5 069 kJ
Bílkoviny71,33 g
Tuky97,54 g
Sacharidy10,8 g
Sůl5,95 g
SAFA48,51 g
Vláknina0,28 g
Cukry7,43 g
Související témata:

Načítám