Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Mleté maso, mrkev, hromada bazalky a zkaramelizovaná šalotka… Sbíhají se vám sliny jen při představě jídla, které kombinuje všechny tyhle báječné suroviny? Vyzkoušejte dnešní rychlovku!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 snítky čerstvých bylinek
  • 7 ks mrkve
  • 1 ks pomeranče
  • 6 ks šalotky
  • 40 ml červeného vinného octa
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Mrkve oškrábejte a nakrájejte na kolečka. V kastrolu rozpusťte lžíci másla a mrkev na něj dejte opékat. Až zesklovatí, zalijte ji trochou vody (asi 50 ml) a šťávou z jednoho pomeranče, přiklopte a 15 minut zvolna vařte.

02.

Zatímco se mrkev vaří, dejte se do přípravy karbanátků. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce smíchejte hovězí a vepřové mleté maso, osolte ho, opepřete a zasypte nasekanou bazalkou a ostatními bylinkami (v našem případě petrželí).

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Když máte směs hotovou, začněte navlhčenýma rukama tvarovat karbanátky. Ty pak dejte nasucho zprudka opéct na grilovací pánev. Opečte je z obou stran dozlatova (z každé strany asi 2 minuty), přendejte na plech s pečicím papírem a dejte dopéct zhruba na 15 minut do trouby.

04.

Šalotku oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpusťte druhou lžíci másla a olej a šalotku na ně dejte zvolna opékat. Opékejte ji asi 5 minut, dokud nezhnědne a nezezlátne.

05.

Zezlátlou šalotku zalijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Trvá to jen chvilku. Pak k cibuli přilijte červený vinný ocet a nechte dvě minuty společně opékat. Nakonec cibulku zasypte hnědým cukrem, promíchejte, stáhněte plamen a nechte dojít.

06.

Mrkev by již v tuto chvíli měla být měkká. Z kastrolu sundejte poklop a nechte vyvařit všechnu přebytečnou tekutinu. Mrkev pak pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré, které dosolte a dopepřete (mrkev je dost sladká, takže s kořením šetřit nemusíte.)

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

07.

Karbanátky vyndejte z trouby. Na talíř dejte mrkvové pyré, na něj položte maso a celý pokrm ozdobte vrchovatou lžicí zkaramelizované šalotky. Podávejte ozdobené lístky bazalky nebo jinými bylinkami.

Související témata:

Načítám