Článek
Postup
01.
Mrkve oškrábejte a nakrájejte na kolečka. V kastrolu rozpusťte lžíci másla a mrkev na něj dejte opékat. Až zesklovatí, zalijte ji trochou vody (asi 50 ml) a šťávou z jednoho pomeranče, přiklopte a 15 minut zvolna vařte.
02.
Zatímco se mrkev vaří, dejte se do přípravy karbanátků. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce smíchejte hovězí a vepřové mleté maso, osolte ho, opepřete a zasypte nasekanou bazalkou a ostatními bylinkami (v našem případě petrželí).
03.
Když máte směs hotovou, začněte navlhčenýma rukama tvarovat karbanátky. Ty pak dejte nasucho zprudka opéct na grilovací pánev. Opečte je z obou stran dozlatova (z každé strany asi 2 minuty), přendejte na plech s pečicím papírem a dejte dopéct zhruba na 15 minut do trouby.
04.
Šalotku oloupejte a nakrájejte na kolečka. V pánvi rozpusťte druhou lžíci másla a olej a šalotku na ně dejte zvolna opékat. Opékejte ji asi 5 minut, dokud nezhnědne a nezezlátne.
05.
Zezlátlou šalotku zalijte červeným vínem a nechte vyvařit alkohol. Trvá to jen chvilku. Pak k cibuli přilijte červený vinný ocet a nechte dvě minuty společně opékat. Nakonec cibulku zasypte hnědým cukrem, promíchejte, stáhněte plamen a nechte dojít.
06.
Mrkev by již v tuto chvíli měla být měkká. Z kastrolu sundejte poklop a nechte vyvařit všechnu přebytečnou tekutinu. Mrkev pak pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré, které dosolte a dopepřete (mrkev je dost sladká, takže s kořením šetřit nemusíte.)
07.
Karbanátky vyndejte z trouby. Na talíř dejte mrkvové pyré, na něj položte maso a celý pokrm ozdobte vrchovatou lžicí zkaramelizované šalotky. Podávejte ozdobené lístky bazalky nebo jinými bylinkami.