Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Stehenní řízky očistěte, odblaňte a nakrájejte na stejně velké kostky. V misce maso smíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, solí a pepřem a nechte odležet.
02.
Nyní začíná maraton krájení zeleniny. Omytou papriku a cuketu nakrájejte na stejně velké kusy, větší žampiony a šalotky na půlky (malé kousky můžete nechat vcelku).
03.
Nyní vezměte špejle (ideálně s jedním špičatým koncem) nebo jehlice a střídavě napichujte maso, zeleninu a anglickou slaninu složenou do tvaru čtverce. Všechny kousky by měly být stejně velké, aby se později lépe opékaly.
04.
Na pánev dejte lžíci olivového oleje a rozpalte ho. Vložte špízy a zprudka opékejte z každé ze čtyř stran po minutě.
05.
Poté je přendejte do pekáčku nebo na plech a dejte péct do trouby.
06.
Zatímco se špízy pečou, odřízněte z pórku bílou část, podélně ji rozkrojte a vyndejte jen vnitřní světle zelenou část (je nejjemnější). Posekejte ji na co nejmenší kousky, smíchejte se zakysanou smetanou a osolte podle chuti.
07.
Hotové špízy vyndejte z trouby, dejte je na talíř (můžete vcelku se špejlí nebo maso a zeleninu sundat) a přidejte pórkový dip.