Článek
Postup
01.
Troubu rozehřejte na 160 °C. Panenku odblaňte a nakrájejte na 4 stejně velké špalíky.
02.
Očištěnou panenku dejte do misky, zalijte ji olivovým olejem a důkladně vmasírujte sůl, pepř, nasekaný česnek a nahrubo nasekané bylinky (trochu bylinek si nechte na později). Nechte chvíli odpočinout.
03.
Zatímco panenka odpočívá, dejte zmrazený hrášek do hrnce a pozvolna zahřívejte.
04.
Pánev opravdu hodně rozpalte a panenku na ni dejte zprudka opékat tak, aby se ze všech stran zatáhla a zbarvila pěkně do hněda. Trvá to asi 5 minut.
05.
Když je panenka hotová, přendejte ji do pekáčku, položte na ni zbylé snítky bylinek a dejte na 8 minut dopéct do rozehřáté trouby (pokud nemáte rádi panenku do růžova, ale upřednostňujete propečenou, pečte ji asi 11 minut).
06.
Hrášek míchejte, dokud nezměkne a nezteplá. Když je hrášek prohřátý, oheň vypněte, přilijte smetanu a najemno směs rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti. Pak oheň zapněte. Na nejmenším plameni pyré přiveďte k varu a nechte chvilku probublávat. Opatrně, pyré má sklony se přichytávat, proto ho pozorně hlídejte a pravidelně míchejte!
07.
Pánev, na které jste opékali panenku, znovu rozpalte, a dejte na ni ze všech stran opéct keříčková rajčata. Pánev by měla být opravdu horká, aby rajčata byla z vrchu hezky opečená, nepopraskala a nevytekla ven. Opékejte asi 2 minuty.
08.
Panenku vyndejte z trouby a nechte ji odpočinout. Pozor! Rozhodně do ní aspoň 5 minut nepíchejte ani ji nekrájejte, vytekla by všechna šťáva.
09.
Na talíř dejte pyré, panenku nakrájenou na plátky a opečená cherry rajčata.