Článek
Křupavé slané těsto se špetkou tymiánu a voňavá houbová náplň se sýrem vás okouzlí. Podle receptu můžete připravit i jeden velký koláč v klasické kulaté formě, ale z malých formiček koláčky snadno vyjmete, krásně vypadají a skvěle se servírují. Jestli nepatříte mezi milovníky houbaření nebo zkrátka máte smůlu a chodíte domů z lesa s prázdnou, nenechte se odradit a klidně sáhněte po žampionech z obchodu.
Houbové koláčky
Na 6 koláčků budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 1 vejce, 125 g másla, lžičku soli, lžičku nasekaného tymiánu
Na náplň: 400 g čerstvých hub, 3 jarní cibulky, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 400 g lučiny nebo jiného krémového sýra, 3 vejce, 100 ml 31% smetany, sůl, pepř, lžíci nasekané petrželky
Postup: Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte pokrájené máslo, vejce a tymián a vypracuje hladké těsto. Vyválejte a vykrojte z něj šest koleček o něco větších, než jsou formičky. Ty vymažte máslem a těstová kolečka do nich přeneste. Dejte do ledničky. Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Jarní cibulky nasekejte. Na pánvi nechte rozpálit olej a houby spolu s cibulkami na něm opečte. Pak přihoďte petrželku, prolisovaný česnek a nechte provonět. Směs osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte sýr, prohřejte, důkladně promíchejte a rozdělte do formiček. V misce rozšlehejte vejce, smetanu, podle chuti sůl a pepř a nalijte na houbovou náplň. Koláčky vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 25 minut.
Tip: Pro zdravější variantu můžete polovinu mouky nahradit moukou pohankovou či špaldovou.
SLANÉ KOLÁČE PATŘÍ DO ZLATÉHO FONDU KAŽDÉ KUCHAŘKY
Milujete houbaření? Pokud ano, jaké dobroty z hub připravujete nejčastěji?