Hlavní obsah
3,4
(9)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Že se k sobě italská kuchyně a smažení ve strouhance nehodí? Možná budete překvapeni, ale Italové milují svoje arancini – rýžové koule obalené ve vajíčku a strouhance a smažené jako klasický trojobal. Je to opravdu skvělá chuťovka k pivu nebo vínu.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Rýžová směs
  • 1/2 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 3/4 hrnku rýže arborio
  • 75 ml bílého suchého vína
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Smažení
  • 1 ks vejce
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 dl oleje
Článek

Postup

01.

Základ je vlastně stejný jako na houbové rizoto. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na lžíci másla. Když zesklovatí, přidejte rýži a nechte ji také lehce zpěnit. Podlijte vínem, nechte odpařit a po naběračkách přidávejte horký vývar. Vždy, když se tekutina do rýže vstřebá, přilijte další. Zároveň s první naběračkou vývaru vše osolte, opepřete a přidejte 2 menší hrsti sušených hub. Když vývar spotřebujete a rýže je tak akorát na skus měkká, odstavte ji z plotny a nechte vychladnout.

02.

V misce prošlehejte vajíčko, do hlubokého talíře nasypte strouhanku a v kastrolu nebo hluboké pánvi rozpalte dostatečnou vrstvu oleje na smažení. Ze zchladlé rýžové směsi tvořte v dlaních koule, které obalte ve vajíčku, a následně ve strouhance (chcete-li je mít extra křupavé, použijte místo klasické japonskou panko strouhanku). Smažte v rozpáleném oleji ze všech stran dozlatova a nechte okapat na mřížce nebo papírové utěrce.

Tip: Jako dip se hodí třeba rajčatové sugo s bazalkou (jak na sugo najdete v receptu na italskou pizzu).

Láká vás tahle italská smažená pochoutka, nebo si necháte zajít chuť?

Načítám