Článek
Kapary pořídíte nejčastěji naložené v oleji nebo vinném octu. Jde o malé bobule nebo nerozvinutá poupata rostliny zvané kapara trnitá, jež se hojně využívají ve středomořské kuchyni. Můžete si na nich pochutnat v salátech, těstovinových pokrmech nebo jimi ozdobit jednohubky.
Rajčatová omáčka s kapary a těstovinami
Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 balení špaget nebo jiných oblíbených těstovin, 2 konzervy loupaných rajčat, 1 stonek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžíci kaparů, 3 ančovičky, 1 lžíci nasekaných listů bazalky, olivový olej, sůl, pepř, strouhaný parmezán, lístky bazalky na ozdobu
Postup: V hluboké pánvi na oleji nechte rozpustit ančovičky a přidejte nadrobno nasekaný česnek. Chvíli restujte a následně přidejte na kousky nakrájený řapíkatý celer. K základu vyklopte loupaná rajčata, vmíchejte nasekanou bazalku a směs přiveďte k varu. Pod pokličkou ji nechte na mírném ohni probublávat asi 5 minut. Přidejte kapary a omáčku vařte dalších 5 minut. Nakonec ji jemně osolte, opepřete a do pánve vmíchejte uvařené těstoviny. Na talíři je ozdobte parmezánem a lístky bazalky.
Tip: Do omáčky můžete vmíchat i hrst černých oliv.
Jednoduchých receptů není nikdy dost. Zkuste domácí těstoviny se třemi variantami omáček nebo rychlovky, co se podávají do 15 minut!
Jaké jsou vaše tipy na bleskové večeře?