Hlavní obsah
3,4
(70)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Máte chuť na krémové rizoto s houbami jako z italské restaurace? Ukážeme vám, že je to opravdu snadné, rychlé a zvládne to i kuchařský začátečník.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
  • 60 g rýže arborio
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 150 g žampionů
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1 ks šalotky
  • 1 špetka majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce parmazánu
  • 1 hrst listové petržele
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si nakrájíte šalotku a žampiony nadrobno (jeden žampion si můžete nechat stranou na ozdobu). Tip: Vypěstujte si vlastní houby!

02.

Na olivovém oleji orestujte šalotku a žampiony a poté přidejte rýži. Restujte, dokud rýže tzv. nezesklovatí. Poté přidejte víno a nechte vyvařit. Postupně přidávejte po naběračkách i teplý vývar

03.

Míchejte, dokud se rýže neuvaří do stavu tzv. al dente, to znamená, že při skousnutí by rýže uprostřed měla být tvrdší, nikoliv ale nedovařená. V tomto okamžiku vypněte plamen a dále již nevařte.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Toto krémové žampionové rizoto vás bude bavit Foto: Viktorie Hrazdílková

04.

Rizoto dochuťte v prstech rozmělněnou sušenou majoránkou (více se rozvoní), utřeným česnekem, lžící másla a nastrouhaným parmezánem.

05.

Rizoto můžete podávat s orestovanými plátky žampionů a čerstvou petrželkou.

Vyzkoušejte i další rizota třeba krůtí z trouby nebo podzimní s dýní.

Související témata:

Načítám