Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si nakrájíte šalotku a žampiony nadrobno (jeden žampion si můžete nechat stranou na ozdobu). Tip: Vypěstujte si vlastní houby!
02.
Na olivovém oleji orestujte šalotku a žampiony a poté přidejte rýži. Restujte, dokud rýže tzv. nezesklovatí. Poté přidejte víno a nechte vyvařit. Postupně přidávejte po naběračkách i teplý vývar.
03.
Míchejte, dokud se rýže neuvaří do stavu tzv. al dente, to znamená, že při skousnutí by rýže uprostřed měla být tvrdší, nikoliv ale nedovařená. V tomto okamžiku vypněte plamen a dále již nevařte.
04.
Rizoto dochuťte v prstech rozmělněnou sušenou majoránkou (více se rozvoní), utřeným česnekem, lžící másla a nastrouhaným parmezánem.
05.
Rizoto můžete podávat s orestovanými plátky žampionů a čerstvou petrželkou.
Vyzkoušejte i další rizota třeba krůtí z trouby nebo podzimní s dýní.