Článek
Postup
01.
Předehřejte troubu na 200 °C a nastrouhejte sýr na jemném struhadle.
02.
Rozbalte balíček listového těsta a pomocí mašlovačky ho bohatě potřete rozšlehaným vajíčkem. Celou plochu rovnoměrně a zlehka posypejte uzenou paprikou.
Tip: Uzená paprika dodá tyčinkám zajímavou kouřovou příchuť, s kořením ale můžete experimentovat: přidejte ostré chilli, kajenský pepř, klasický česnek či špetku sušeného rozmarýnu.
03.
Na těsto rovnoměrně rozprostřete sýr a jemně ho přitiskněte. Ozdobným rádýlkem vykrajujte dlouhé tyčinky široké o trochu víc než jeden centimetr. Zakruťte je (nejlíp to jde, když točíte naráz oba konce do protisměru) a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi tyčinkami nechte dostatečně velké mezery (na jeden balíček těsta použijte dva plechy, můžete je péct současně).
04.
Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dokřupava (tyčinky se v troubě nejdřív nevzhledně „rozplácnou“, nepropadejte panice a dejte jim čas, vzpamatují se a krásně naskočí). Hlídejte barvu a nespalte je, až budou světle hnědé, máte hotovo. Nechte je na plechu krátce vychladnout a můžete podávat.
Sýrové tyčinky jsou sázka na jistotu. Když se ale chcete opravdu blýsknout (a nečekáte společnost vegetariánů), sáhněte po receptu na elegantnější verzi tataráku, skvělé jsou i silvestrovské jednohubky z odpalovaného těsta nebo olivová tapenáda.