Hlavní obsah
3,2
(81)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle klasický anglický recept na „pastevecký koláč“ má nespočet obměn a ve Velké Británii prý jde o nejpopulárnější jídlo místních dětí. Jestli je to pravda, nevíme, ale v našich rodinách rozhodně patří k oblíbeným masovým pokrmům.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Ragú
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Kaše
  • 750 g brambor
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 150 g bílého jogurtu
  • 100 g vyzrálého čedaru
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že dejte vařit oloupané brambory do osolené vody a troubu zapněte na 200 °C. Pak se pusťte do přípravy ragú. Na troše oleje zpěňte jemně nakrájenou cibuli a přidejte nastrouhanou mrkev. Pak vložte mleté maso a restujte tak dlouho, až se rozpadne a nebude držet v hrudkách. Dochuťte solí, pepřem, rozmarýnem, tymiánem a worcesterem. Nakonec přidejte rajčatový protlak, podle potřeby trochu podlijte vodou a nechte pod poklicí dusit, dokud nedoděláte bramborovou kaši.

02.

Uvařené brambory slijte a rozšťouchejte na kaši. Přidejte horké mléko, na kostky nakrájené studené máslo a metličkou vyšlehejte dohladka. Ochuťte muškátovým oříškem a podle potřeby ještě osolte. Vmíchejte nastrouhaný sýr a jogurt.

03.

Masové ragú rozprostřete na dno zapékací misky, navrch naneste bramborovou kaši a dejte na asi dvacet minut zapéct do trouby.

Zapékáte maso pod bramborovou kaší či bramborami, nebo jste to ještě nezkoušeli?

Související témata:

Načítám