Článek
Postup
01.
Cibule pokrájejte na tenké proužky a na olivovém oleji nebo másle je 5 až 10 minut opékejte, aby změkly. Pak je zastříkněte balzamikem, osolte, opepřete, ochuťte tymiánem či rozmarýnem a nechte vychladnout. Pokud pospícháte, tentok krok můžete vynechat, viz tip na závěr.
02.
Těsto můžete rozstříhat (ano, čtete dobře, jakmile jednou na těsto zkusíte nůžky, k noži už se nevrátíte) na malé čtverečky nebo na 3 části. Každopádně vždy ostrým nožíkem nařízněte asi centimetrové okraje, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a střed těsta propíchejte vidličkou.
03.
Na těsto rozprostřete cibuli, plátky z jedné velké hrušky (nezralejší je tentokrát vhodnější než přezrálá), kousky sýru (můžete použít gorgonzolu, ale prima bude i niva nebo nějaký výrazný kozí sýr) a nahrubo nasekané vlašské, pekanové či lískové ořechy. Pečte 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova.
04.
Podávejte teplé či studené. Můžete pokapat medem nebo před pečením přidat trochu cibulového, fíkového či brusinkového džemu.
Tip
Pokud spěcháte, cibuli dejte jen jednu a neopékejte ji, pouze pokrájejte na tenké proužky. Druhá možnost je těsto potřít asi 150 g žervé či kozího sýru ochuceného solí a pepřem a případně bylinkami, na jemno nasekanou cibulkou či třeným česnekem.
Máte rádi kombinaci ovoce a slaného? Zkuste špízy s ananasem nebo kuře s hroznovým vínem a sýrem, je to překvapivě dobré!