Článek
Postup
01.
Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte vlažné mléko, rozdrobte kvasnice, přidejte cukr krupici a 200 g mouky. Těstíčko promíchejte a nechte asi 15 minut stát.
02.
Pak do základu doplňte zbytek mouky, vejce, vanilkový cukr, máslo i nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli a vypracujte pevnější těsto, budete si určitě muset pomoct rukama. Nechte ho 15 minut kynout pod utěrkou.
03.
Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Těsto rozválejte na kulatý plát vysoký asi 3 mm a rozdělte ho rádýlkem křížem na 8 trojúhelníků. Každý z nich trochu natáhněte (podobně jako u croissantů) a zarolujte.
04.
Rozložte na plech, nechte 10 minut odpočívat, pak je potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mákem a dejte na 20 až 25 minut péct do křupava. Podávejte s kakaem.
Když vám nějaké zbudou, můžete je použít do vanilkové žemlovky.