Článek
Omáčka romesco je nesmírně variabilní: můžete přidat pečená či sušená rajčata, zahustit ji rozdrobeným bílým chlebem, místo mandlí použít jiné ořechy nebo ji připravit pořádně ostrou. Základ ale vždy tvoří voňavé pečené červené papriky.
Postup
01.
Rozpalte troubu na 230 °C. Velké dužnaté červené papriky rozpulte a odstraňte žebra se semínky. Papriky potřete olejem a řeznou stranou dolů je poskládejte na plech. Pečte v dobře rozpálené troubě asi 15 až 20 minut, až slupka úplně zčerná a naskáčou na ní puchýřky. Upečené papriky přeložte do skleněné mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte asi 15 minut zapařit, slupka pak půjde lehce sloupnout.
Tip: Omáčka bude mít nepřekonatelnou kouřovou příchuť, když papriky ugrilujete na venkovním grilu. Když ale opravdu pospícháte, můžete použít kupované pečené papriky v oleji.
02.
Oloupané papriky vložte do mixéru. Přidejte mandle, česnek, ocet, uzenou papriku, chilli podle chuti, sůl a pepř. Krátce promixujte a přidejte olivový olej. Znovu krátce promixujte a chuť dolaďte solí a případně i kapkou octa.
Tip: Omáčka romesco se tradičně připravuje v hmoždíři a má mít hrubší strukturu, nemixujte ji proto příliš dlouho. Mandle můžete krátce opéct na pánvi.
03.
Kuřecí maso na špízy nakrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm. Vložte je do mísy, přidejte sůl, koření a dvě lžíce oleje, dobře promíchejte a nechte na lince rozležet asi hodinu. Maso pak napíchejte na špízové jehly.
04.
Na velké těžké pánvi rozpalte zbylý olej na střední teplotu. Špízy opečte ze všech stran dozlatova a dokřupava, potrvá to asi 10 minut. Zkontrolujte, zda je maso propečené i uprostřed a můžete podávat.
Tip: Máte-li strach, že kuře nebude pořádně propečené, podlijte opečené špízy sběračkou vývaru, pánev přiklopte tak, aby mohla pára unikat, a ještě je pod pokličkou krátce poduste, postačí 10 minut. Takhle připravené špízy budou určitě propečené i uprostřed a zůstanou krásně šťavnaté.
05.
Ke špízům přiložte na talíř kousek citronu či limety, posypejte nasekanou petrželovou natí a podávejte ihned s omáčkou romesco a chlebem.
Zbylou omáčku podávejte třeba se španělskou bramborovou tortillou, ke karbanátkům nebo jako dip k efektnímu francouzskému plochému chlebu fougasse.