Článek
Čeká vás složitý začátek pracovního týdne? Ulehčete si trošku alespoň v kuchyni a připravte se na své blízké s předstihem. Naložte den předem maso do marinády a nazítří po práci můžete rodině vyšvihnout skvělou večeři. Marinování kuřeti jen prospěje a vy vše hravě stihnete.
Kuřecí špízy se žampiony
Na 10 špízů potřebujete: 600 g kuřecích prsou, 250 g žampionů, 2 červené cibule. Na marinádu: 5 lžic olivového oleje, lžíci balsamikového octa, 2 stroužky česneku, lžíci citronové šťávy, hrstku čerstvých bylinek (použila jsem tymián a koriandr), sůl, pepř. Na jogurtový dip: 1 kelímek (140 g) řeckého jogurtu, lžíci citronové šťávy, hrstku čerstvých bylinek (tymián, koriandr), sůl, pepř
Postup: Kuřecí prsa očistěte a pokrájejte na větší kousky. Očištěné žampiony rozpulte. Cibuli rozkrojte na čtvrtiny a rozeberte na plátky.
Připravte marinádu: prolisujte česnek a k němu přidejte ostatní ingredience. Dvě třetiny marinády použijte na kuřecí maso a zbylou třetinu na žampiony. Nechte naložené alespoň půl hodiny. Mezitím si připravte smícháním všech surovin svěží jogurtový dip.
Na špejle napichujte střídavě kusy masa, žampiony a plátky cibule. Připravené špízy vyskládejte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a nastavené na režim gril nebo horký vzduch. Pečte přibližně 20 až 30 minut a průběžně otáčejte. Špízy podávejte jen tak s jogurtovým dipem, případně doplňte kouskem křupavého pečiva.
Tip: Pro ozvláštnění můžete na špízy přidat cherry rajčátka.
A už jste vyzkoušeli voňavé kuře teryiaki?