Článek
Postup
01.
V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu. Maso nakrájejte na nudličky, promíchejte s marinádou a nechte alespoň 20 minut uležet, klidně i přes noc – čím déle, tím křehčí maso bude.
02.
Čínské instantní nudle (koupíte je také pod názvem chow mein) zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořeny, a nechte je několik minut odstát. Když jsou tak akorát měkké, sceďte je.
03.
Pórek a jarní cibulku nakrájejte na kolečka, kapustu na nudličky a mrkev na tenké nudličky pomocí škrabky na zeleninu julienne, pokud nemáte, stačí na tenká rozpůlená kolečka.
04.
Vhodné jsou i fazolkové lusky, bambusové výhonky nebo předem spařené nakrájené houby shitakee, jidášovo ucho, případně i čerstvá hlíva nebo žampiony.
05.
Ve velké hluboké pánvi, ideálně woku, rozehřejte trochu oleje. Přidejte maso (bez marinády, tu ještě budete potřebovat) a opečte ho dohněda. Když je maso skoro hotové, přidejte připravenou zeleninu kromě mrkve. Orestujte. Hotová zelenina je měkká, ale ne rozvařená.
06.
Přidejte mrkev, česnek a zázvor nastrouhaný na jemno a krátce orestujte, až se koření rozvoní. Nakonec přilijte zbytek marinády a scezené nudle. Promíchejte. Podle potřeby dochuťte ještě trochou sójové nebo rybí omáčky.
07.
Nudle podávejte se sójovou omáčkou na dochucení, přidat můžete i čerstvý koriandr nebo lžičku sezamového oleje. Je ale velmi výrazný, stačí ho opravdu jen pár kapek.
Při přípravě nejen čínské kuchyně oceníte pánev wok. Jak ji používat i pár chutných receptů na kachnu nebo nudle najdete v tomto článku. Zkuste i wonton knedlíčky s krevetami a vepřovým masem nebo čínskou ostrokyselou polévku.