Hlavní obsah
3,5
(62)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hledáte inspiraci na syté jídlo, které zvládnete během chvilky? Ať už k večeři, nebo jako rychlý oběd o víkendu zkuste uvařit čínské instantní nudle chow mein. Jako základ poslouží sezonní zelenina a kousek hovězího masa.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 200 g hovězí kýty
  • 250 g čínských vaječných nudlí
  • 1 půlka pórku
  • 2 ks jarní cibulky
  • 3 listy kapusty
  • 1 ks mrkve
  • rostlinný olej
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrsti čerstvého koriandru
  • 1 lžíce sójové omáčky
Na marinádu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
Článek

Postup

01.

V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu. Maso nakrájejte na nudličky, promíchejte s marinádou a nechte alespoň 20 minut uležet, klidně i přes noc – čím déle, tím křehčí maso bude.

02.

Čínské instantní nudle (koupíte je také pod názvem chow mein) zalijte vroucí vodou tak, aby byly zcela ponořeny, a nechte je několik minut odstát. Když jsou tak akorát měkké, sceďte je. 

03.

Pórek a jarní cibulku nakrájejte na kolečka, kapustu na nudličky a mrkev na tenké nudličky pomocí škrabky na zeleninu julienne, pokud nemáte, stačí na tenká rozpůlená kolečka. 

04.

Vhodné jsou i fazolkové lusky, bambusové výhonky nebo předem spařené nakrájené houby shitakee, jidášovo ucho, případně i čerstvá hlíva nebo žampiony.

05.

Ve velké hluboké pánvi, ideálně woku, rozehřejte trochu oleje. Přidejte maso (bez marinády, tu ještě budete potřebovat) a opečte ho dohněda. Když je maso skoro hotové, přidejte připravenou zeleninu kromě mrkve. Orestujte. Hotová zelenina je měkká, ale ne rozvařená.

06.

Přidejte mrkev, česnek a zázvor nastrouhaný na jemno a krátce orestujte, až se koření rozvoní. Nakonec přilijte zbytek marinády a scezené nudle. Promíchejte. Podle potřeby dochuťte ještě trochou sójové nebo rybí omáčky. 

07.

Nudle podávejte se sójovou omáčkou na dochucení, přidat můžete i čerstvý koriandr nebo lžičku sezamového oleje. Je ale velmi výrazný, stačí ho opravdu jen pár kapek. 

Při přípravě nejen čínské kuchyně oceníte pánev wok. Jak ji používat i pár chutných receptů na kachnu nebo nudle najdete v tomto článku. Zkuste i wonton knedlíčky s krevetami a vepřovým masem nebo čínskou ostrokyselou polévku.

Načítám