Článek
Výjimečnost kuskusu tkví v tom, že je rychle připravený, výživný, chutný a hodí se snad ke všemu! Ať už se rozhodnete pro kukusový salát, uděláte ho jako přílohu nebo připravíte zapečenou variantu, určitě nebudete litovat!
Rajčatový kuskus s krkovicí
Na 4 porce potřebujete:4 plátky vepřové krkovice, 1 cibuli, hrst cherry rajčat nebo 1 velké rajče, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 5 sušených rajčat, sůl, pepř, 250 g kuskusu, 250 ml zeleninového vývaru, lžíci olivového oleje
Postup: Na rozpálené hluboké pánvi společně opečte nahrubo nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, rajčata na kostičky a sušená rajčata. Po 5 minutách směs zasypte kuskusem, promíchejte a zalijte připraveným vývarem. Stáhněte a nechte vařit tak dlouho, dokud se všechen vývar nevsákne. Nakonec přidejte rajčatový protlak a zamíchejte. Krkovici osolte a opepřete, zprudka opečte a podávejte spolu s kuskusem.
Kuskus s karamelizovanou kořenovou zeleninou
Na 4 porce potřebujete: 2 mrkve, 1 větší celer, 300 g kuskusu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci másla, 250 ml zeleninového vývaru, pár lístků bazalky
Postup: Nejprve kuskus nasypte do hlubší nádoby, zalijte vařícím vývarem a nechte asi 10 minut odpočinout pod pokličkou. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu na větší kousky. Na pánvi nechte rozehřát máslo a zeleninu pozvolna opékejte asi 10 minut. Nakonec oheň stáhněte, zeleninu zasypte cukrem a dokonale promíchejte. Podávejte smíchané s kukusem a natrhanými lístky čerstvé bazalky.
Zapečený lilek plněný kuskusem
Na 4 porce potřebujete: 2 středně velké lilky, 250 g kuskusu, 200 g balkánského sýra, 200 ml zeleninového vývaru, snítku čerstvého tymiánu, 200 ml zakysané smetany, sůl, pepř
Postup: Stejně jako v předchozím receptu nejdříve kuskus zalijte vroucím vývarem. Lilek podélně rozkrojte a vydlabejte jeho dužinu. Tu nakrájejte nadrobno, mírně posolte a nechte asi 10 minut na utěrce vypotit. Potom ji smíchejte s balkánským sýrem pokrájeným na kostičky, nabobtnaným kuskusem a lístky čerstvého tymiánu. Zbytek lilku touto směsí naplňte, vložte do trouby a pečte asi 40 minut na 190 °C. Podávejte s omáčkou ze zakysané smetany, soli, pepře a najemno posekaného tymiánu.
Jak upravujete kuskus vy? A jaké jsou vaše oblíbené levné večeře? Podělte se s námi v diskusi pod článkem!