Článek
Netradiční smažené koule, jejichž základ tvoří květák a quinoa, potěší celou rodinu. Vynechte projednou tradiční jídlo za něco nápaditějšího. Navíc i pro děti budou tyto tvary rozhodně lákavější. Ten, kdo má rád obě základní ingredience, si koule rozhodně zamiluje. Vyzkoušejte, a přesvědčte se sami!
Květákové koule s quinoou
Na 30 koulí potřebujete: 1 hrnek quinoy, 1 květák, 4 stroužky česneku, ¾ hrnku strouhanky, 2 vejce, hrst čerstvého oregana, 1 lžíci drceného kmínu, 1 lžíci mleté papriky, sůl, pepř, olej na smažení
Uvařte quinou dle instrukcí na obalu a dejte zatím stranou. Ve stejném čase dejte vařit opláchnutý a na růžičky rozebraný květák. Květák sceďte, nechte vychladnout a vložte do mixéru. Přidejte k němu česnek a krátce mixujte tak, aby byl najemno, ale nebyla z něj kaše. Rozmixovaný květák s česnekem přendejte do mísy a k němu přidejte uvařenou quinou, strouhanku, vejce, bylinky a koření. Osolte a opepřete dle chuti. Směs poctivě promíchejte a poté dejte vychladit do lednice.
Po zhruba půlhodině vychlazenou směs vyndejte a začněte tvarovat koule o průměru čtyři centimetry. Hluboký hrnec naplňte přes polovinu olejem a rozpalte ho. Koule v něm celé ponořené smažte dozlatova. Hotové koule nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s domácí tatarkou (tři skvělé tipy najdete v článku Domácí tatarka 3x jinak: S kapary, citronem a šalotkou). Jako přílohu můžete zvolit uvařený brambor.
Tip: Na každou várku smažení zvolte raději menší množství koulí (asi čtyři, dle velikosti hrnce), aby neměly tendenci se rozpadat, pokud by se vzájemně dotýkaly.
Nalákali jsme vás na naše smažené koule? Pokud hledáte další inspiraci, co dobrého připravit svým nejbližším, můžete vyzkoušet také ragú z hovězích líček z jednoho hrnce nebo exotické smažené nudle Pad Thai.