Článek
Dobrá treska není levná, zvlášť když chystáte jídlo pro větší rodinu. Byla by ale škoda připravit se o její zdravotní benefity a skvělou chuť, zvlášť když je příprava tak rychlá. Ve zbytku týdne pak můžete vařit z levnějších surovin a uvést tak rodinný rozpočet znovu do rovnováhy. Bramborový kugl nebo třeba karbanátky z červené čočky uspokojí i náročné strávníky.
Postup
01.
Tresčí filety opláchněte a dobře osušte. Na talíř nasypejte mouku a sůl, přidejte špetku pepře a dobře promíchejte metličkou. Velkou pánev rozpalte na vyšší teplotu. Vhoďte do ní máslo a přidejte i olej – jinak se máslo bude přepalovat. Množství tuku záleží i na velikosti pánve, případně proto upravte množství.
Tip: K mouce můžete přidat i jiné koření: hodí se třeba špetka kajenského pepře či sušený česnek.
02.
Filety obalte z obou stran v ochucené mouce, oklepejte a opatrně vložte do rozpáleného tuku. Zvolna pečte z jedné strany asi 2–3 minuty (záleží na výšce filetu). Do ryby příliš nedloubejte, občas jen lehce pohněte pánví a na boku filetu sledujte, jak ryba postupně mění barvu na bílou.
03.
Až zbělá téměř celý filet, rybu opatrně obraťte velkou obracečkou (použijte tu největší, kterou doma najdete, aby se ryba při otáčení zbytečně nerozlomila) a dopečte ji z druhé strany – měla by stačit minuta dvě. Upečenou rybu podávejte ihned: posypejte ji nasekanou petrželkou a špetkou najemno nastrouhané citronové kůry a přelijte bohatým citronovým máslem.
04.
Citronové máslo si připravte ještě před smažením ryby (nebo během něj): v menším kastrolku rozpusťte máslo, přidejte citronovou šťávu a špetku soli a metličkou prošlehejte na hladkou emulzi.
Tip: Rybu podávejte s bramborovou kaší anebo s citronovou rýží.
Jestli nejste kaproví, můžete si na Štědrý večer udělat i rychlého pstruha s lehkým salátem. Anebo vám zachutná marinovaný losos gravlax?