Hlavní obsah
3,1
(47)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Domácí paštika se s tou kupovanou nedá srovnat. Můžete do ní přidat kromě jater i kuřecí nebo králičí maso. S opečenou bagetkou a vůní rozmarýnu je jednoduše dokonalá.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 700 g kuřecích jater
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 100 ml portského vína
  • 250 ml smetany na vaření 33%
  • 250 g másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky. 

02.

Cibuli a česnek opečte na oleji. Česnek pak vyjměte a přidejte lístky rozmarýnu. Pak přidejte do pánve játra.

03.

Opékejte je 10 minut. Míchejte a dohlédněte, aby se opekly ze všech stran. Přidejte šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče a pod pokličkou duste dalších 10 minut. 

04.

Přidejte do směsi portské a nechte ho trochu odpařit. Vařte přibližně 5 minut. Pak směs stáhněte z ohně a dejte do vyšší nádoby. Přidejte sůl, pepř a směs rozmixujte. 

05.

Přilejte smetanu, polovinu másla a směs ještě jednou promixujte. 

06.

Paštiku rozdělte do čistých sklenic. Zbylé máslo nechte rozpustit. Můžete do něj přidat navíc lístky rozmarýnu a 2 lžíce pomerančové šťávy. Ochucené rozpuštěné máslo nalejte na paštiku a nechte ztuhnout. 

07.

Paštiku podávejte s plátky opečené bagetky. Ty jednoduše nakrájejte, pokapejte olejem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova. Můžete dozdobit brusinkami nebo karamelizovanou cibulí

Paštika nemusí být tabu ani pro vegetariány. Co zkusit jemnou celerovou paštiku nebo houbovou bezmasou paštiku s ořechy a vínem

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie16 963,75 kJ
Bílkoviny135,26 g
Tuky356,29 g
Sacharidy77,95 g
Sůl7,68 g
SAFA176,92 g
Vláknina2,29 g
Cukry25,7 g
Související témata:

Načítám