Článek
Postup
Příprava domácí omáčky je velmi jednoduchá. Pokud nechcete použít kečup, vezměte plechovku krájených sterilovaných rajčat a jemně nakrájenou polovinu cibule, oboje asi 20 minut svařte a pak rozmixujte dohladka. Počítejte s tím, že chuť takto připravené rajčatové směsi není tak intenzivní jako kečupu, takže koření na ochucení budete muset přidat v trochu větším množství.
01.
Kečup (domácí kečup krok za krokem) nebo výše uvedenou rajčatovou směs dejte do hluboké pánve nebo kastrolu, díky větší ploše dna se bude lépe odpařovat voda a omáčka rychleji zhoustne. Přidejte všechny uvedené ingredience (v případě rajčatové směsi vynechte vodu) a pořádně promíchejte.
02.
Přiveďte k varu, plamen stáhněte na střední intenzitu a za lehkého probublávání nechte vařit tak dlouho, až bude omáčka krásně hustá. Průběžně ji ochutnávejte a podle chuti doslaďte či okořeňte, na intenzitě chuti nejvíc přidá worcester, uzená paprika a sůl.
03.
Máte-li rádi ostré, přidejte i trochu mletého chilli nebo velmi jemně nakrájený kousek chilli papričky. Společně pak chvilku provařte.
04.
Na závěr omáčku podle potřeby propasírujte přes jemné síto. V lednici vydrží hotová asi 7–10 dní.
BBQ omáčka je nedílnou součástí receptů na trhané maso. Zkuste třeba tohle skvělé trhané vepřové. A jestli si potrpíte na exotický nádech, neodolatelný je kari dip z banánů.