Článek
Postup
01.
Maso (bez kosti a kůže) pokrájejte na co nejtenčí plátky a minimálně 15 minut (ale klidně až 48 hodin předem) marinujte ve směsi sójové omáčky a rýžového octa. Chuťově se bezvadně hodí i špetka čínského koření pěti vůní.
02.
Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte trochu oleje a maso na něm hodně zprudka a za častého míchání 15 až 20 min restujte dozlatova. Mezitím nasekejte zázvor, česnek a chilli a zelí pokrájejte na velikost sousta. Pokud nedáváte přílohu, klidně použijte celou hlávku – v tom případě suroviny na omáčku zdvojnásobte.
03.
Z pánve slijte část vyškvařeného tuku, aby jídlo nebylo moc mastné, přihoďte zelí, zázvor, česnek a chilli a dalších asi pět minut restujte, až zelí změkne, ale přitom bude stále křupavé.
04.
Zalijte sójovkou prošlehanou se škrobem, medem a asi půl hrnkem vody a ještě dvě minuty prohřejte. Vmíchejte nasekanou jarní cibulku a podávejte jen tak nebo s jasmínovou rýží.
Tip: Na závěr vmíchejte i hrst nesolených arašídů nebo k zelí dejte další zeleninu (cibule, mrkev, paprika, lusky). A když si vzpomenete, bůček naložte den předem, zkrátíte si tak přípravu o marinování a maso bude ještě křehčí.
Pečete někdy doma bůček? Pokud ano, jste spíš pro vepřové výpečky z bůčku, nebo grilovaný bůček bún chà?