Článek
Postup
01.
Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkovým práškem. Promíchejte, přidejte olej, mléko a ušlehejte hladké těsto.
02.
Hotové těsto nalijte do koláčové formy vyložené pečicím papírem a pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut. Mezitím dejte do mísy robota bílky a šlehejte při vysokých otáčkách do pevného sněhu. Postupně přidávejte cukr, až vznikne lesklý a tuhý sníh, který po vytažení metly tvoří špičky. (Zbylé žloutky použijte na žloutkový krém nebo špagety carbonara s cuketou.)
RYBÍZOVÁ KLASIKA
03.
Do pevné bílkové pěny zlehka vmíchejte obraný rybíz. Vytáhněte z trouby koláč, naneste na něj rybízový sníh, uhlaďte a ihned vraťte do trouby. Koláč dál pečte 15 minut při stejné teplotě.
04.
Po patnácti minutách teplotu stáhněte na 120 °C a koláč pečte dalších 20 minut. Sníh by měl být jemně narůžovělý a pevný. Po vychladnutí opatrně nakrájejte nožem namočeným v horké vodě.
Máte rádi dezerty se sněhovou pokrývkou? Perfektní je rychlý tvarohový dort se sněhovou čepicí z lístkového těsta, litý rebarborový koláč se sněhem anebo křehký citronový koláč se sněhem.