Článek
Postup
01.
Všechny ingredience na těsto zpracujte, a kdyby se drolilo, přidejte dvě tři lžíce vody. Rukama těsto natlačte do formy, nejlépe té s odnímatelnými okraji, a vytvořte asi třícentimetrový okraj.
02.
Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 180 °C.
03.
Mezitím prošlehejte všechny přísady na náplň (kromě rybízu). Místo pudinkového prášku můžete dát 1,5 lžíce škrobu. Do našlehané tvarohové směsi vmíchejte omytý rybíz (či jiné drobné ovoce).
Krok 4: Připravte drobenku, já jsem dala polohrubou mouku, ale použít můžete v podstatě jakoukoli.
04.
Náplň rozetřete na předpečené těsto, posypejte žmolenkou a pečte dalších 40 až 50 minut dozlatova.
05.
Než začnete koláč krájet, nechte ho úplně vychladnout, nebo ještě lépe zatuhnout v lednici. Hotový můžete zdobit čerstvým ovocem.
Drobenkové koláče mají mnoho forem. Zkuste i zdravější jahodové řezy s vločkami, švestkový crumble nebo meruňkový koláč s rozmarýnovou drobenkou.