Hlavní obsah
2,9
(174)

Drobenkový koláč je totální letní klasika, kterou si navíc klidně upečete i na chatě – nepotřebujete k tomu totiž ani váhu. Udělejte si ho s rybízem, ale použít můžete samozřejmě i jiné sezonní ovoce, které máte zrovna na zahrádce. A jak voní!

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 1/4 kostky másla
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka soli
  • 3 kelímky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2,5 hrnku červeného rybízu
Drobenka
  • 1/8 kostky másla
  • 1/4 kelímku ovesných vloček
  • 1/4 kelímku cukru krupice
  • 1 špetka skořice
...a ještě
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Změklé máslo (čtvrtinu z 250 g kostky) utřete s kelímkem jogurtu (150–200 g), tím samým kelímkem odměřte i cukr, přidejte vejce, skořici, sůl a nakonec i mouku a kypřicí prášek.

02.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy nebo na menší plech (v koláčové formě bude vrstva těsta vyšší), posypejte omytým rybízem a zasypejte drobenkou. Tu připravíte z osminky kostky změklého másla, cukru, vloček a další skořice.

03.

Pečte při 180 °C asi 50 až 60 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Jak jste na tom s vážením ingrediencí: vaříte od oka, nebo si raději všechno přesně odměříte?

Načítám