Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny na korpus.
02.
Kakao prošlehejte s vroucí vodou. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, solí a vanilkou do pěny. Po jednom pak zapracovávejte všechna vejce.
03.
Nakonec zašlehejte i mouku s jedlou sodou a kakao rozšlehané ve vodě. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte asi 50 minut při 180 °C, v polovině pečení korpus překryjte pečicím papírem, aby se nespálil.
04.
Nyní se pusťte do náplně. Čokoládu rozpusťte s máslem a vanilkovým extraktem na hladký krém – můžete to udělat jak na plotně ve vodní lázni, tak klidně v mikrovlnce (vždy po půl minutě ohřev zastavte a směs promíchejte). Krém nechte v lednici téměř zatuhnout – čas od času ho zkontrolujte a zamíchejte.
05.
Dvě třetiny omytého a odstopkovaného rybízu smíchejte s cukrem a troškou vody, 10 minut povařte, poté rychle vmíchejte škrob a povařte další 3 minuty. Přidejte zbytek rybízu a nechte vychladnout. Studený korpus pak dvakrát prokrojte a promažte ho rybízovým džemem.
06.
Vršek dortu ozdobte čokoládovým krémem pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou nebo jen tak „rustikálně“ širokým nožem. Kdyby byl krém moc tuhý, znovu ho trochu zahřejte a dobře rozmíchejte.
07.
Na závěr klasicky přichází to nejtěžší – nechat dort alespoň 2 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne, odležet...
Tip: Dort můžete krémem i celý potřít nebo, pro extra čokoládový zážitek, ho připravit dvakrát tolik a část dát i mezi pláty těsta k rybízu.
Pečete sami domácí dorty, nebo raději objednáváte od profesionálů?