Článek
Postup
01.
Rybíz propláchněte a oberte na kuličky. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, žloutky a pokrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
02.
Těsto vyválejte na velikost plechu. Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj přendejte. Vložte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte 15 minut.
03.
Z bílků ušlehejte sníh. Postupně po částech přidávejte cukr. Šlehejte, až vznikne tuhý sníh, který tvoří po vytažení metly špičky.
04.
Do sněhu opatrně zamíchejte rybíz. Vytáhněte z trouby předpečený korpus. Rozetřete na něj bílkovou směs, vraťte do trouby a pečte dalších 5 minut při stejné teplotě. Poté ji stáhněte na 160 stupňů a pečte dalších 20 minut.
05.
Koláč nechte zcela vychladnout a pak ho nakrájejte na řezy.
Koláče z letního ovoce jsou vždycky dobré. A tyhle dva zvlášť: Jemný tvarohový hrnkový koláč s třešněmi a sypaný koláč s hruškami