Hlavní obsah
3,2
(73)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Červený rybíz (a to i ten, který ve vašem mrazáku čeká na svůj velký den už od loňska), je podle mě nejlepší upečený. Spolu s koláčovým těstem. A čokoládou. A potřený lehounkovou smetanovou polevou s mascarpone. Rozumíme si? Vyzkoušejte můj oblíbený recept na rybízové cupcakes!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
Těsto
  • 100 g másla
  • 80 g hnědého cukru
  • 2 ks vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 170 g rybízu
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml mléka
Krém (rybíz můžete vynechat)
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g rybízu
  • 60 g cukru krupice
Článek

Postup

01.

Změklé nebo rozehřáté máslo utřete s cukrem. Postupně zapracujte vejce, jogurt, vanilku, sůl a mouku s kypřicím práškem. Zřeďte asi 50 ml mléka nebo dejte více jogurtu.

Foto: Marianna Bartková

Roztomilé cupcakes (neboli muffiny s polevou) jsou prima varianta občerstvení na pikniky, rozlučky se svobodou a další oslavyFoto: Marianna Bartková

02.

Vmíchejte omytý rybíz (červený nebo černý, čerstvý nebo mrazený, muffiny budou skvělé tak jako tak) a nahrubo nasekanou čokoládu. Těsto rozdělte do cca 18 muffinových formiček vyložených papírovými košíčky a pečte přibližně 30 minut při 180 °C.

03.

Krém buď připravte jen ze smetany, mascarpone a moučkového cukru dle chuti, nebo jako já přidejte i rybíz. Ten (klidně i ve větším množství) povařte s krupicovým cukrem 5 až 10 minut doměkka. Pomocí silikonové stěrky propasírujte přes sítko a prošlehejte s mascarpone. Nechte vychladnout.

Foto: Marianna Bartková

Kousky křupavé hořké čokolády v těstě jsou vždy příjemným překvapením Foto: Marianna Bartková

04.

Smetanu ušlehejte dotuha a opatrně zapracujte do mascarpone. Podle chuti ještě trochu doslaďte nebo dobarvěte kapičkou potravinářského barviva. Nechte v chladu, dokud muffiny nevychladnout.

05.

Jen tak nožem nebo sáčkem se zdobicí špičkou poté naneste krém (podívejte se, jak ozdobit cupcake), případně dozdobte čerstvým rybízem, a podávejte.

Foto: Marianna Bartková

Na zdobení cukrářským sáčkem není nic složitého, ale krém můžete na muffiny i jen natřít nožem a říkat tomu ležérní eleganceFoto: Marianna Bartková

Cupcakes už jsou upečené a rybíz pořád zbývá? Uvařte z něj rybízovou marmeládu jako falešné brusinky nebo želé do lineckého, v zimě, jako když najdete!

Energetická hodnota celkem - 18 kusů
Energie17 866 kJ
Bílkoviny57,76 g
Tuky271,55 g
Sacharidy394,48 g
Sůl2,38 g
SAFA154,94 g
Vláknina28,1 g
Cukry222,72 g

Načítám