Článek
Postup
01.
Obraný a propláchnutý rybíz smíchejte s cukrem a nechte do druhého dne v chladu odležet.
02.
Vařte asi 15 minut nebo až je džem po kápnutí na vychlazený talířek v konzistenci, jakou požadujete. Pro hustší konzistenci vařte déle.
03.
Plňte do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Jak na rybízovou marmeládu bez zrníček?
Rybíz i se stopkami vařte asi 10 minut nebo dokud nepustí šťávu. Potom ho přes sítko pořádně propasírujte, odměřte šťávu a přidejte 3/4 její váhy cukru. Tedy na kilo (litr) šťávy 750 g cukru. Směs pak vařte ještě asi 15 minut do zhoustnutí, hustotu džemu poznáte opět na vychlazeném talířku.
Tip
K rybízu se parádně hodí i skořice a hřebíček, které (celé nebo mleté) přidejte hned na začátku, a rum, který naopak vmíchejte až těsně před koncem.
Dva druhy rybízové nestačí? Spoustu dalších našich osvědčených receptů najdete v rubrice Zavařování!