Článek
Jak nejlépe připravit rybu? Nevařili jsme z vody, ale poprosili jsme o recepty specialisty! „Pokud uvažujete o pstruhovi, doporučuji pstruha duhového. Má jemné maso a lahodnou chuť. V létě se dá připravit na grilu, v zimě je vynikající jen lehce pomoučněný a opečený na másle,“ radí na úvod Josef Kolář, majitel Rybářství Kolář, který nám dále hned doporučil první dva recepty: na pstruha a sivena. Autorem třetího, trochu náročnějšího, je zase šéfkuchař pražské restaurace Le Grill Ondřej Koráb.
Trefili se vám do noty?
Pstruh plněný slaninou a špekem
Na 4 porce potřebujete:4 čerstvé pstruhy, sůl, 50 g másla, 200 g anglické slaniny, 200 g špeku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, nať petržele, 2 citrony, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 2 lžíce oleje
Postup:Pstruhy omyjte, osušte kuchyňskými utěrkami a pokapejte je citronovou šťávou. Mezitím, co odpočívají, nakrájejte cibuli nahrubo, slaninu a špek na kostičky, česnek na plátky a papriky na kostičky. Na oleji krátce opečte cibuli, přidejte slaninu, špek i papriky a opékejte je. Po chvíli doplňte česnek, směs ještě pár minut prohřívejte, a pak jí naplňte pstruhy. Položte je na pekáč vyložený máslem a pokladený kolečky citronu a pečte v troubě při 180 stupních asi 25 minut. Při podávání pstruhy posypte nasekanou petrželkou.
Pečený siven a oříškovým salátem
Na 4 porce potřebujete:4 čerstvé siveny, sůl, pepř, 50 vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 1/8 celeru, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce olivového oleje, směs salátů, 2 citrony
Postup:Siveny omyjte, osušte, osolte, opepřete, pokapejte citronovou šťávou a dejte péct na plechu s roštem do trouby, asi na 25 minut. Mezitím nachystejte salát. Celer očistěte a nastrouhejte najemno, přidejte ho spolu s octem a olejem ke směsi salátů. Na pánvi opražte nasekané ořechy, a když zchladnou, vmíchejte je k salátu. Může se servírovat!
Lososový pstruh s petrželovým pyré a omáčkou z piva
Na 1 porci potřebujete:180 g lososového pstruha, 10 ml rostlinného oleje, 10 g másla, větvičku tymiánu, sůl. Na petrželové pyré: 50 g petržele, 10 g másla, 30 ml smetany, sůl. Na omáčku:20 g cibule, 5 g másla, 30 ml černého piva, 80 ml smetany, 10 g cukru krupice, sůl.
Postup: Začnete petrželovým pyré. Petržel očistěte, nakrájejte na plátky a restujte na másle na pánvi na nízký stupeň, aby změkla. Přidejte smetanu a zredukujte ji na polovinu. Základ rozmixujte a dochuťte případně ještě solí.
Losového pstruha očistěte a vysušte. „Díky vysušení se vám později nepřichytí na pánev,“ radí šéfkuchař Ondřej Koráb. Do rozehřáté pánve nalejte olej, rybu osolte a položte ji do pánve kůží dolů. Pečte dozlatova, pak až do pánve přidejte máslo a větvičku tymiánu. Rybu polévejte ještě chvíli máslem, v závěru ji otočte a posypte kůži solí. Celkem to trvá asi 15 minut.
A teď zbývá jen omáčka! Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na másle. Zaprašte ji cukrem, a když zkaramelizuje, zalejte vše černým pivem. Tekutinu nechte zredukovat na dvě třetiny a do pánve nalejte smetanu. Omáčku rozmixujte, dochuťte solí a může se podávat!
A jaké ryby máte nejraději vy? Přidejte své tipy do rubriky Vaše recepty!