Článek
Postup
01.
Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu. Řepu nejraději používáme hotovou předvařenou neochucenou (v obchodě najdete u zeleniny, zatavenou ve fólii), zbytek pak můžete použít do pomazánky, pohankových lívanců nebo zdravého kakaového koláče. Také ji ale můžete syrovou asi hodinu vařit doměkka.
02.
Droždí a cukr rozmíchejte v podmáslí. Jednu větší řepu spolu s rozpuštěným máslem rozmixujte dohladka.
03.
V míse pak smíchejte mouku, sůl, vejce a pomerančovou kůru.
04.
Přidejte podmáslí a řepné máslo a rukama nebo v robotu s hnětacími háky pak těsto 10 minut hněťte. Díky tomu se s ním pak bude lépe pracovat, tak nešvindlujte!
05.
Přikryjte čistou utěrkou a nechte alespoň hodinu v teple kynout (třeba lehce vyhřáté a vypnuté troubě). Mezitím smíchejte suroviny na náplň a nechte trochu ztuhnout.
06.
Vykynuté těsto pak vyválejte na asi 5 mm tlustý obdélník, směsí ho potřete a pevně zarolujte.
07.
Ostrým nožem krájejte na 1 až 3 cm tlusté šneky – čím vyšší kolečka budou, tím budou měkčí. Skládejte je do pečicím papírem vyložených koláčových forem nebo s dostatečným odstupem do pekáčku a nechte ještě 30 až 60 minut kynout. Poté pečte asi 25 minut při 180 °C.
08.
Vychladlé rolky můžete ještě ozdobit polevou z několika lžic moučkového cukru s pár kapkami řepné a lžící citronové šťávy (přebije řepnou chuť).
Zbytkem sterilované řepy z balíčku hravě obarvíte i domácí sushi, bezlepkové jednohubky bliny nebo tyhle skvělé palačinky.