Článek
Ceny paprik, rajčat či ledových salátů vzrůstají, zatímco kořenová zelenina a také růžičková kapusta zažívají dny největší slávy. Potvrdí vám to každý, kdo třeba o víkendu vyrazil na farmářské trhy. Že jste té poslední zmíněné zatím nepřišli na chuť? Gratulujeme vám, protože dnes je ten den, kdy se to všechno změní. Díky třem receptům, ve kterých je doslova fenomenální.
Polévka s kapustičkami a sýrem
Na 4 porce potřebujete:2 lžíce oleje, 1 cibuli, 200 g růžičkové kapusty, 1 bramboru, 2 stroužky česneku, 400 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g proužků čedaru, sůl a čerstvě mletý pepř, svazek koriandru
Postup:V hrnci rozpalte olej a opečte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte na půlky nakrájené kapustičky a kostičky oloupané brambory. Doplňte plátky česneku, nechte krátce prohřát a vše zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut, nakonec polévku rozmixujte, zahustěte smetanou a dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané čedarem a nasekaným koriandrem.
Těstoviny s kapustičkami a sušenými rajčaty
Na 4 porce potřebujete:400 g čerstvých těstovin, 6 lžic panenského olivového oleje, 3 stroužky česneku, 250 g růžičkové kapusty, 10 sušených rajčat v oleji, 1 citron, sůl a pepř, pár lístků čerstvé bazalky
Postup: Na dvou lžících oleje opečte na půlky nakrájené kapustičky spolu s nasekanými rajčaty. Po deseti minutách doplňte plátky česneku, sůl, pepř a zbytek oleje. Těstoviny vařte asi 3 minuty v osolené vodě. Poté je přeceďte, přidejte k zeleninové směsi, doplňte druhou část oleje, šťávu z citronu a podávejte s čerstvou bazalkou.
Zimní příloha: Gratinované kapustičky
Na 4 přílohové porce potřebujete:400 g růžičkové kapusty, 3 lžíce másla, 3 lžíce oleje, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce plátků mandlí, 200 ml smetany ke šlehání, šťávu z půlky citronu, 5 lžic parmezánu, 5 lžic strouhanky, sůl a pepř
Postup: Kapustičky omyjte, vložte je do vroucí osolené vody a nechte je asi 7 minut vařit. Vodu slijte a kapustičky dejte krátce opéct do pánve na másle, oleji, spolu s nakrájenou slaninou a plátky mandlí. Po pár minutách do směsi přidejte smetanu, citronovou šťávu, sůl i pepř. Směs promíchejte, přesuňte od pekáčku a zasypte směsí strouhanky a parmezánu. Zapečte při 190 stupních v troubě 10 minut.
A v jaké podobě milujete růžičkovou kapustu vy?