Článek
Na únor jsme pro vás připravili dortík ovoněný růžovou vodou a roztomilé malinové pusinky, o které jsme se v redakci málem poprali (snad proto, že jsou tak lehounké a netíží nás potom svědomí z neustálého mlsání). Místo klasického jablečného koláče zkuste efektní variantu s růžičkami, které sice vyžadují trošku zručnosti, ale pamatujte, že trpělivost růže přináší!
Bezlepkové koláčky s ořechy
Na 6 malých koláčků potřebujete: 200 g vlašských ořechů, 60 g másla, 1 vejce, 40 g cukru krupice, 1 lžičku skořice a sůl
Na náplň: 300 ml mléka, 2 žloutky, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 30 g škrobu a 2–3 jablka
Postup: Ořechy rozemelte najemno a smíchejte s cukrem, skořicí a špetkou soli. Do směsi zašlehejte změklé máslo a vajíčko a nechte chvíli ztuhnout v lednici. Mezitím si připravte krém: mléko s cukrem přiveďte k varu, stáhněte z plamene a zašlehejte do něj žloutky rozmíchané se škrobem a vanilkovým cukrem.
Vraťte na sporák a povařte do zhoustnutí. Připravené těsto natlačte do formiček (použít můžete i klasickou koláčovou formu o průměru asi 25 cm) a pečte při 180 stupních přibližně 20 minut. Do vychladlých košíčků rozdělte krém a naaranžujte jablečné růžičky. Ty připravte tak, že rozpůlená a vyjádřená jablka nakrájejte na tenké plátky, nechte asi 1,5 minuty změknout v mikrovlnce a postupně je zarolujte do růžičky.
Růžový dort
Na formu o velikosti 20 cm potřebujete: 125 g másla, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g jogurtu, 250 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, 1/2 citronu, sůl
Na krém a náplň:120 g másla, 250 g cream cheese (Philadephia, Buko, Cream spread), 200 g cukru moučka, 2 lžíce růžové vody, kapku potravinářského barviva a 3 lžíce malinové marmelády
Postup: Změklé máslo utřete s oběma cukry, vejci a špetkou soli. Přidejte jogurt, citronovou kůru a mouku s jedlou sodou. Těsto rozetřete do vymazané a vysypané dortové formy a pečte na 180 stupňů asi 35 minut. Mezitím ušlehejte na krém změklé máslo s cukrem a cream cheese, přidejte kapku červeného barviva, ovoňte růžovou vodou a nechte ztuhnout v lednici. Vychladlý korpus prokrojte, naplňte marmeládou a tence potřete krémem. Ze zbylého krému vytvořte pomocí cukrářské zdobičky malé růžičky nebo vyzkoušejte jiné originální způsoby zdobení dortů.
Malinové pusinky
Na 15–20 pusinek potřebujete: 2 bílky, 140 g cukru krupice, 1 lžičku octa, 1 lžíci škrobu, sůl, 2 lžíce malinové marmelády
Postup: Bílky o pokojové teplotě ušlehejte spolu se špetkou soli téměř do tuha, postupně k nim přidávejte cukr, a když je sníh pěkně tuhý a lesklý, vmíchejte do něj ocet a škrob (zajistí, že budou pusinky lépe držet tvar). Marmeládu protlačte sítkem, abyste ji zbavili zrníček, a zašlehejte do sněhu.
Naplňte jím cukrářský pytlík s hvězdicovou zdobičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte růžičky tak, že začnete ve středu, kolem kterého vytvoříte kolečko. Pečte na 100 stupňů asi 2 hodiny, nebo až budou pusinky pevné a půjdou odlepit z papíru.
Co říkáte na dezerty inspirované růžemi, pustili byste se do nich také?