Hlavní obsah

Růže ze salámu, ředkviček, jahod i listového těsta: návod na přípravu originálního pohoštění

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Chcete vytvořit lákavé domácí pohoštění, které bude lahodit oku, a vy budete v rodině i mezi přáteli za velkého kuchaře a oblíbeného hostitele? Naučte se pár jednoduchých triků a rázem vám obložené mísy rozkvetou pod rukama. Vytvořte jedlé růže: sladké, slané, syrové i pečené!

Článek

Rádi hostíte rodinu a přátele? Pak si jistě občas dáváte práci s domácími jednohubkami, obloženými chlebíčky či studenými mísami. Za hvězdu můžete být i s tímto rychlým občerstvením v podobě jedlých růží. Můžete je naaranžovat jako originální jednohubky, ozdoby obložených talířů nebo součást zábavných svačinek. A to jak ze slaných pochutin, tak z ovoce a zeleniny. Jak na to?

1. Salámové a sýrové růže

Ať už nachystáte podobný obložený tác pro rodinu k večeři, nebo jím pohostíte známé při oslavě, určitě ho budou všichni obdivovat. A přitom vám na takovou parádu stačí koupit kulatou šunku a tence krájený salám a sýr.

U sýra se může stát, že se bude trochu lámat, budou-li plátky silnější. V takovém případě překrojte kolečka na půlky a naskládejte na sebe do řady tak, aby se překrývaly. Pak je jen stočte do ruličky a posaďte na tác mezi šunkové a salámové růže, jako to vidíte na fotografii.

Foto: Eva Malúšová

Obložený tác bude lahodit oku každé návštěvy. Jednotlivými růžičkami můžete nazdobit i misky s pomazánkami a salátyFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jak na salámové a šunkové růže? Okraj skleničky postupně obložte jednotlivými tenkými kolečky, aby se hustě překrývala. Pak jen sklenici otočte vzhůru nohama a do dlaně či na talíř vyklopte hotovou růži Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na růžičky z trvanlivého salámu použijte menší skleničkyFoto: Eva Malúšová

2. Cuketové a jablečné růže z listového těsta

Fotonávod na štrúdlové listové růže je níže a slané cuketové růžičky se dělají podobným způsobem: z vyváleného listového těsta ukrojte pruh široký asi pět centimetrů, lehce ho potřete kečupem či rajčatovým pyré, posypejte kořením podle chuti a na to přes sebe nakládejte půlkolečka najemno nakrájené a vypocené cukety. Pak pruh listového těsta přeložte, aby částečně překryl cukety, a smotejte do ruličky. Vzniklou růžičku vložte do formy na muffiny, ještě klidně posolte a upečte dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Růžičky z listového těsta chutnají na slaný způsob velmi dobře třeba s cuketouFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jablíčková verze připomíná chutí štrúdlFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Listové těsto nakrájejte na pěticentimetrové pruhy, posypejte skořicí a třeba i mletým badyánem, pro výraznější chuť můžete přidat trochu oblíbené marmelády. Jablka chviličku zahřejte v citronové vodě, aby změkla, a pak osušená půlkolečka naskládejte přes sebe do řady na těstoFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pruh těsta přehněte přes jablka a smotejte do ruličky, vznikne tak růžička. Pečte ji dozlatova v muffinové formě a po vychladnutí poprašte moučkovým cukremFoto: Eva Malúšová

3. Dekorace na stůl z mandarinek

Tento nápad je jednoduchý a nevyžaduje ani šikovnost, ani čas. A přitom je efektní a hodí se jak na lákavou svačinku pro děti, tak jako jedlá ozdoba na sváteční stůl. Záleží jen na vás, jaký zvolíte talířek a čím voňavý plod ještě přizdobíte.

Foto: Eva Malúšová

Dílky mandarinky jednoduše naskládejte do květinového motivu a hezky ho ozdobte třeba lístky meduňky či máty. Co by řekly na takovou svačinku vaše děti?Foto: Eva Malúšová

4. Jahodové růžičky

Sezona jahod se pomalu blíží. Zkuste z nich vytvořit talíř plný jahodových růžiček! Jde to docela jednoduše jen s pomocí několika řezů nožem a mohou nazdobit třeba i zmrzlinové poháry nebo kousky koláče.

Foto: Eva Malúšová

Jahodové růže můžete ozdobit lístky jahod, meduňky či máty. Takto nakrojené budou vypadat hezky třeba i na dortuFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Nejprve nakrojte jahodu na čtyřech stranách u stopky a pak pokračujte cik cak směrem vzhůruFoto: Eva Malúšová

5. Ozdoby z ředkviček

Ředkvičkové kytičky jsou hned hotové a oživí každý zeleninový či sýrový obložený talíř.

Foto: Eva Malúšová

Růžičky z ředkviček vykrájíte stejným postupem jako z jahod. Hodí se třeba na jednohubky nebo jako součást salámové či sýrové mísyFoto: Eva Malúšová

Děti i dospělí ocení ovocná zvířátka!

Související témata:

Načítám