Hlavní obsah
3,0
(210)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tenhle bramborový koláč je ideální pro zužitkování zásob vaší lednice a spíže. Dochucení je věcí osobních preferencí, ale zaručujeme vám, že si pochutnáte.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 kg brambor
  • 60 g šunky
  • 200 g tvrdého sýra
  • 4 ks vejce
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. 

02.

Horké brambory rozšťouchejte na kaši. Přidejte na kostičky nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr - můžete použít různé druhy, čím tučnější, tím chutnější výsledek bude. Část sýru si nechte na posypání. Pak k bramborám rozklepněte vejce, přidejte jemně nakrájenou cibulku, olivový olej a strouhanku. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše promíchejte.

03.

Formu vymažte kouskem másla a bramborové těsto do ní zarovnejte. Posypte odebraným strouhaným sýrem a nechte asi 20 minut zapéct dozlatova. Pokud máte rádi extra šťavnatou krustu, připravte si ji podle receptu tady. Upečený koláč můžete ihned servírovat.

Co děláte se zbylými bramborami vy? Brambory jsou vhodné i při dietě.

Načítám