Článek
Postup
01.
Nejprve si nachystejte kvásek. Do asi 2 dl vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a kvásek nechte na teplém místě vzejít.
02.
Máslo utřete a všlehejte do něj žloutky, cukr a rum. Do tekuté směsi pak přidejte prosátou mouku s vanilkovými cukry, citronovou kůrou a špetkou soli.
03.
Nakonec přimíchejte také kvásek a vypracujte hladké těsto, do kterého můžete podle potřeby přidat ještě trochu mléka, aby bylo vláčné. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.
04.
Mezitím si připravte náplň: V míse smíchejte tvaroh, žloutek, vanilkové cukry a trochu mléka, aby vznikla hladká hmota.
05.
Vykynuté těsto na pomoučené pracovní desce propracujte a připravte koláčky. Ty vytvoříte tak, že z těsta oddělíte vždy kousek velký asi jako dětská pěstička, z toho vytvarujte placku, do jejíhož středu dejte lžičkou trochu ochuceného tvarohu. Přimáčkněte vždy ještě asi 2–3 sušené brusinky a zavažte jako buchtu.
06.
Jednotlivé koláčky pokládejte vázáním dolů na plech vystlaný pečicím papírem s asi dvoucentimetrovými rozestupy a vždy je trochu přimáčkněte.
07.
Hotové koláčky ničím nepotírejte a tak, jak jsou, je vložte na 20 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů. Po této době teplotu zvyšte na 190 stupňů a pečte ještě asi 5 minut, aby koláčky dostaly zlatavou barvu.
08.
Máslo vložte do kastrolku a do rozpuštěného tuku přimíchejte rum. Jeho množství ale záleží hlavně na vaší chuti! Upečené koláčky touto směsí ještě horké důkladně potřete mašlovačkou. A je hotovo!
S rumem vyzkoušejte také naši voňavou bábovku.